Promoter Sajma glumac Miloš Biković istakao je da su kultura i turizam usko povezani, te da ujedinjavanje kulturnih prostora Srpske i Srbije treba da prati i objedinjavanje turističkog prostora.„Ako se Srbija sve više otvara ka svetu i ima sve više i više turista, onda to treba da bude trend i u Srpskoj i da na takav način pomognemo našem narodu sa obe strane Drine, te doprinesemo promociji turističkog, ali ujedno i kulturnog proizoda“, rekao je Biković u govoru na otvaranju sajma.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić ocijenio je da je Sajam, iako se organizuje prvi put, pokazao svoj potencijal i kapacitet.

„To govori da Banjaluka i Republika Srpska imaju šta da pokažu, te nam je cilj da našem gradu omogućimo da napravi nove korake u turizmu. Ovi dani, kada se održavaju brojni koncerti, konferencije, te međunarodni događaji, pokazuju nam na čemu možemo da gradimo veću posjetu i vidljivost grada na Vrbasu“, rekao je Radojičić.

On je istakao značaj sajma, jer predstavlja turistički potencijal Republike Srpske, ali i drugih dalekih destinacija.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Miroslav Knežević izrazio je zadovoljstvo što vlade Srbije i Srpske uspješno kontinuirano rade na razvoju turističke ponude.

„Imamo zajednički cilj, a to je da što više turista privučemo u Srbiju i Srpsku, te je ovaj sajam dobra prilika, osim da se predstave turistički potencijali, takođe i da vidimo šta to možemo predstaviti kao zajednički regionalni turistički proizvod, koji ćemo predstaviti turistima sa dalekih tržišta“, rekao je Knežević.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Dragica Kovač izrazila je zadovoljstvo što su Republika Srpska i Banjaluka dobile ovako značajnu turističku manifestaciju.

„Banjaluka je to i te kako zaslužila jer ima šta da ponudi, od gastronomije, prirodnih ljepota, do ljubaznih domaćina“, rekla je Kovačeva.

Stručni žiri odabrao je i najuspješnije izlagače prvog Međunarodnog sajma turizma „Banja Luka 2019“.

Nagrada ZLATNI DAJAK  je dodjeljena u sedam različitih kategorija:

  1. Najuspješniji izlagač u kategoriji turističke agencije – KONTIKI TRAVEL
  2. Najuspješniji izlagač u kategoriji turističke organizacije – TURISTIČKA ZAJEDNICA KANTONA SARAJEVO
  3. Najuspješniji izlagač u kategoriji hoteli – HOTEL PALAS BANJA LUKA
  4. Najuspješniji izlagač u kategoriji zdravstveni turizam – BANJA KULAŠI PRNJAVOR
  5. Najuspješniji izlagač u kategoriji eko i etno turizam – PRIMAPROM MLINSKA RIJEKA ČELINAC
  6. Najuspješniji izlagač u kategoriji vinskog turizma – VINO KALEM Velika Drenova R.SRBIJA
  7. Apsolutni pobjednik prvog međunarodnog sajma turizma BANJA LUKA 2019 – TURISTIČKA ORGANIZACIJA BUDVA – CRNA GORA.